Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Mes Onderhoud  

 

Cu Mai

Voor de: Cu Mai, Cu Mai black en The Dutch

Een goed onderhouden mes is essentieel voor een soepele en veilige snijervaring. Regelmatig onderhoud en slijpen zijn de sleutel tot het behouden van een scherpe snijkant en een mooi mes. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor het onderhoud en slijpen van de Cu mai messen.

Koper Poetsen

Het Cu Mai-mes heeft een koperen afwerking die na verloop van tijd kan verkleuren of vlekken. Dit is gemakkelijk te verhelpen met koper-, brons- of zilverpoetsmiddelen zoals Brasso of Zilvo, verkrijgbaar bij uw lokale drogist. Leg het mesblad op een schone doek en breng een klein beetje poetsmiddel aan op een doek of keukenrol. Wrijf voorzichtig over het koper totdat het weer glanst. Wees voorzichtig om uzelf niet te verwonden aan de snijkant. Spoel het mes af met water en zeep en droog het grondig af. Vergeet ook niet het blosterplaatje te poetsen en te wassen.

20231020_095322

Mes Scherp Houden

Ondanks de duurzaamheid van Cu Mai-messen slijt de snijkant na verloop van tijd. Om ervoor te zorgen dat uw mes lang scherp blijft, wordt aanbevolen om het minstens één keer per week te stroppen. Stroppen kan worden gedaan op een stuk leer met slijpmiddel, meestal bevestigd aan een houten plankje. ( link strop) Plaats het plankje met de grove kant naar boven. Leg de snijkant van het mes op het plankje onder een hoek van ongeveer 18 graden. Beweeg het mes richting uzelf en zorg ervoor dat het hele snijvlak de strop raakt. Draai het mes om en herhaal het proces 10 keer per kant. Vervolgens keert u de strop om, zodat de gladde kant naar boven ligt, en herhaalt u de stappen nog 10 keer per kant.

Damascus staal en blank staal

Voor de Damascus stalen messen en The Rough messen

Een Damascus stalen mes is niet alleen een krachtig gereedschap, maar ook een kunstwerk met zijn unieke, gelaagde patroon. Om de schoonheid en scherpte van dit prachtige mes te behouden, is regelmatig onderhoud en stroppen van essentieel belang.

Reiniging van het Mes


Begin met het schoonmaken van het Damascus stalen mes na elk gebruik om overtollig vuil, voedselresten en vocht te verwijderen. Gebruik een zachte doek en milde zeep om het mes voorzichtig af te vegen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en laat het mes nooit langdurig in water staan om mogelijke roestvorming te voorkomen.
Droog het mes grondig af met een droge doek om ervoor te zorgen dat er geen vocht achterblijft op het lemmet en de handgreep. Om bescherming tegen roest te bieden, kunt u een dunne laag minerale olie of speciale wapenolie aanbrengen op het lemmet en de handgreep, hiervoor raad ik u Ballistol aan. Dit helpt ook bij het behouden van de glans van het Damascus patroon.

Als er onverhoopt oxiden op het mes ontstaan, kunt u deze voorzichtig verwijderen zonder het patroon te beschadigen. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel, bij voorkeur 2000 of hoger. Maak het mes lichtjes nat en wrijf voorzichtig over het mesblad, waarbij u de originele slijpsporen volgt. Deze slijpsporen lopen meestal verticaal over het mesblad. Blijf het schuurpapier gebruiken totdat de oxiden volledig zijn verdwenen en het mes zijn glans heeft herwonnen. Wees uiterst voorzichtig tijdens dit proces om te voorkomen dat het patroon of de scherpe rand van het mes wordt beschadigd.

20231020_095604
20231020_095853

Mes Scherp Houden


Ondanks de duurzaamheid van het damascus staal, slijt de snijkant na verloop van tijd. Om ervoor te zorgen dat uw mes lang scherp blijft, wordt aanbevolen om het minstens één keer per week te stroppen. Stroppen kan worden gedaan op een stuk leer met slijpmiddel, meestal bevestigd aan een houten plankje. ( link strop) Plaats het plankje met de grove kant naar boven. Leg de snijkant van het mes op het plankje onder een hoek van ongeveer 18 graden. Beweeg het mes richting uzelf en zorg ervoor dat het hele snijvlak de strop raakt. Draai het mes om en herhaal het proces 10 keer per kant. Vervolgens keert u de strop om, zodat de gladde kant naar boven ligt, en herhaalt u de stappen nog 10 keer per kant.

Slijpen

Als uw mes echt bot is geworden, heeft stroppen mogelijk geen effect. In dit geval is het raadzaam om uw mes te laten slijpen door een professionele slijper. Het slijpen van een mes is een vak apart, en een onjuist uitgevoerde slijpbeurt kan uw mes verpesten. Een professionele slijper heeft de expertise en de juiste gereedschappen om uw mes weer scherp en klaar voor gebruik te maken.

Met regelmatig onderhoud en slijpen blijft uw Cu Mai-mes in topconditie en kunt u genieten van scherpe en nauwkeurige snijprestaties. Vergeet niet om voorzichtig te zijn tijdens het proces en altijd de veiligheid voorop te stellen bij het hanteren van scherpe messen.

20231020_095816

Slijpen

Als uw mes echt bot is geworden, heeft stroppen mogelijk geen effect. In dit geval is het raadzaam om uw mes te laten slijpen door een professionele slijper. Het slijpen van een mes is een vak apart, en een onjuist uitgevoerde slijpbeurt kan uw mes verpesten. Een professionele slijper heeft de expertise en de juiste gereedschappen om uw mes weer scherp en klaar voor gebruik te maken.

Door deze eenvoudige onderhoudsstappen te volgen, blijft uw Damascus stalen mes niet alleen scherp maar behoudt het ook zijn esthetische aantrekkingskracht. Zo kunt u blijven genieten van de perfecte combinatie van functionaliteit en kunst dat een Damascus mes biedt.